Site Overlay

Historie Fotogroep Helpoort

Historie

Fotogroep Helpoort ging op 6 november 1969 van start als één van de vele onderafdelingen van Personeelsvereniging Helpoort, destijds de Personeelsvereniging van PTT-Telecom.
Bij de oprichting bestond de groep uit een twintigtal leden. En in 1980 waren er nog steeds 24 leden (opgave aan de fotobond) actief. In 1989 werd het 20-jarig bestaan groots gevierd met een receptie en een foto tentoonstelling. Hoewel de club zich in de beginjaren uitsluitend richtte op PTT medewerkers, werden langzamerhand ook zogenaamde ‘niet-PTT-ers’ lid als gevolg van externe activiteiten en presentaties van Fotogroep Helpoort in de negentiger jaren.

Samenwerking

Uniek in de historie van de Fotogroep Helpoort is het zogenoemde M-4 verband. Vanaf 1970 werkte Fotogroep Helpoort met de bedrijfsfotoclubs van ENCI, KNP en PLEM samen. Door activiteiten te bundelen en kon veel voor de leden worden gedaan. Van informatieve fotosessies tot de reizen naar Parijs.  Overigens is Fotogroep Helpoort al vele jaren lid van de Fotobond.

Omslag

Externe veranderingen leidden voor de Fotogroep Helpoort tot een grote omslag. Het moederbedrijf PTT werd gereorganiseerd en de fotogroep moest vertrekken uit de Noormannensingel, de doka werd ontmanteld en voor de vijfde keer elders ondergebracht.
Het verenigingslokaal werd in 2002 verplaatst naar het gemeenschapshuis ‘De Boeckel’ in de wijk De Heeg te Maastricht. Hier hield Fotogroep Helpoort tweemaal per maand, op dinsdagavond haar bijeenkomsten.

Van analoog naar digitaal

In 2004 gebeurde het! De leden wilden steeds meer weten over digitale fotografie en de mogelijkheden ervan. De eerste digitale camera’s werden meegebracht naar clubavonden of foto uitstapjes. Deze ontwikkeling resulteerde in de aanschaf van een beamer en een pc om digitaal fotowerk te kunnen presenteren in clubverband.